RoboCup Junior

RoboCup är ett internationellt initiativ vars syfte är att främja forskningen inom robotik. Det stora målet med RoboCup är att i mitten av 2000-talet ha ett robotfotbollslag som ska kunna vinna över de regerande mänskliga världsmästarna!

Initiativet arrangerar årligen världens största robottävling för att driva forskningen på robotik frammåt. Till RoboCup hör RoboCup Junior (RCJ), som är en tekniktävling för ungdomar upp till och med 19 år.

“Målet med RoboCup Junior är att öka intresset för teknik, likväl som förståelsen av samarbete i en anda av gemenskap, utveckling och positiv spänning!”

Det finns tre olika grenar inom RoboCup Junior, gemensamt är att alla kräver att lagen arbetar tillsammans för att lösa problemen.

  • Rescue
    Robotarna tävlar i ett påhittat katastrofområde, t.ex. en lavin eller en tsunami. De ska identifiera offer och helst även transportera det till ett säkert område.
  • onStage
    Eleverna ska själva koreografera och programmera robotar till att dansa i takt till musik. Stor vikt läggs vid kreativitet och fantasi!
  • Soccer
    Varje lag består av två robotar och reglerna påminner om vanlig fotboll. Det gäller att göra så många mål som möjligt med en boll som sänder ut IR-ljus. Denna gren arrangeras inte i Sverige (ännu?).

I följande länk finns ett fotoalbum med bilder och filmklipp från Sverige-finalen av RoboCup Junior 2017. Det är en blandning av high lights från dagen med allt från dansande robotar onStage, synt-spelande LEGO Mindstorm-robotar, teknik-intervjuer, Pepper, Nao och diverse robot-teams tävlingsrundor i grenarna Rescue Maze och Rescue Line. Nedan finns också en playlist med mängder av klipp från 2017 års tävling.

Fanny Lindh has written 447 articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>