Bletchley Park

I artikeln Kodknäckarna i Bletchley Park ur tidningen Ny Teknik kan vi läsa om de män och kvinnor som arbetade med att dechiffrera tysk krypterad radiotrafik under andra världskriget. Vid krigets slut 1945 bestod 75% av bemanningen av kvinnor som rekryterats från WRNS, ATS och WAAF. Det var inte förrän på 1970-talet, då en tidigare chef för dekrypteringen fick tillstånd av säkerhetstjänsten att skriva en bok om vad som hade hänt, som kodknäckarna blev kända för allmänheten. Det anses att kodknäckarna förkortade andra världskriget i Europa med minst två år.

Idag är Bletchley Park ett museum strax utanför London som går att besöka för att få reda på mer om hur kodknäckarna arbetade med Enigma och maskinen Bombe, skapad av Alan Turing. För den som är intresserad finns även flera videos på ämnet på BBC:s historiekanal under kategorin Code breaking.

 

Fanny Lindh has written 447 articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>