Digitalsamtal #067

Nyligen släpptes en ny version av Googles webbläsare Chrome. Den ger nu en tydlig varning för okrypterade webbsidor där det också finns formulär för inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer. Det här är en utveckling som ligger i linje med det som Google aviserat sedan tidigare och som i sista steget sannolikt kommer innebära varningar för alla osäkra webbplatser, oavsett vad de innehåller.

I veckans avsnitt pratar Anders och Carl om varför krypterade webbplatser är bra. Att det inte bara handlar om att skydda uppenbart känslig information, som just lösenord och kreditkortsnummer. Utan om att skydda användarnas integritet (ett argument som bland andra Wikipedia för fram) och att ta bort ett sätt att sprida virus (vilket Google förklarar här).

Allt fler sajter kör dessutom HTTPS som standardläge, och med webbläsartillägget HTTPS Everywhere ser du till att din webbläsare använder HTTPS där det finns, men inte väljs automatiskt.

Om du själv har en webbplats, överväg då att aktivera kryptering. Ett sätt är att använda Let’s Encrypt, en amerikansk stiftelsen som gratis delar ut de krypteringscertifikat som behövs.

#067 – Google driver utvecklingen mot en mer krypterad webb

Fanny Lindh has written 447 articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>