Digitalsamtal #013

Safer Internet Day är en internationell dag som uppmärksammar barn och ungdomars användning av nätet. I år med särskilt fokus på föräldrarna. Och det pratar vi om den här gången.

En viktig utgångspunkt är att förstå varför nätet är så viktigt för barn och ungdomar idag. Det handlar inte bara om en plats där de träffar sina kompisar, utan också en plats för skolarbete, för att hålla koll på träningstider, som en del i väldigt många sammanhang där en ung människa idag existerar. Den amerikanska forskaren danah boyd sa i samband med lanseringen av sin bok It’s Complicated:

Ungdomar är inte beroende av sociala medier, de är beroende av varandra. Men de får inte träffas på samma sätt som vi gjorde när vi var unga, så därför möts de online istället.

Att nätet har en så central roll i ungdomars liv har betydelse för hur vuxna bör förhålla sig till det. 2014 gjorde Anders en intervju med Helene Gestrin, åklagare specialiserad på relationsvåld. Hon avrådde föräldrar att hota sina barn med internetförbud:

I fall där ungdomar blir utsatta på internet så har jag i ett antal olika utredningar sett att barn och ungdomar drar sig från att prata med sina föräldrar om det. De är rädda för att föräldrarna ska skuldbelägga dem, att de lagt till någon i chattprogrammet som de inte borde, eller att datorn eller internetuppkopplingen ska tas ifrån dem. Och har man någon gång tidigare fått nätförbud, då drar man sig ännu mer för att prata om problem på nätet.

Som vuxen är det också viktigt att inse att det är svårt, på gränsen till omöjligt, att hitta tekniska lösningar på de problem man ser. Filter fungerar till exempel inte. Inte förbud av appar heller. Filter läcker eller är möjliga att ta sig runt, och alternativa appar finns det ofta gott om. Just nu debatteras till exempel Periscope, en app för direktsänd video, intensivt. Motsvarande funktioner har funnits sedan tidigare, i Bambuser och andra tjänster, och är på gång på nya ställen, som hos Facebook.

Det är inte teknik barn och ungdomar får problem med. Den påverkar givetvis förutsättningarna på många olika sätt, bland annat genom att skapa helt nya förutsättningar för snabb spridning. Men de stora problemen handlar om mellanmänskliga relationer som inte fungerar och där kan och bör de flesta vuxna vara ett stöd. Erfarenhet och rättsuppfattning räcker långt för att hjälpa de barn som behöver hjälp. Gott föräldraskap, alltså. Fråga hur det varit på nätet idag, visa intresse för spel, appar och tjänster. Bygg relationen innan problem uppstått.

Och ett tips vi hört och som är värt att passa vidare: Använd folkbokföringen. Rädsla för grooming återkommer ofta i samtal med föräldrar och med ett samtal till Skatteverket går det att ta reda på om personen som tonåringen där hemma lärt känna på nätet verkligen finns i verkligheten eller inte.

För mer tips och råd rekommenderar vi bland annat Nohate, hashtaggen #saferinternetday på Twitter och forskaren Elza Dunkels nya bok Nätmobbing, näthat och nätkärlek. Kollegor till Carl på Interactive Institute driver forskningsprojektet Hatebin.

#013 – Safer Internet Day och digitalt föräldraskap

Fanny Lindh has written 447 articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>