Makerspace

Ett Makerspace är en plats där människor med liknande intressen kan mötas och samarbeta med projekt inom flera olika områden.Tanken är att vem som helst skall kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Lokalen och verksamheten är därför helt dynamisk och formas och förändras efter de personer som deltar i verksamheten samt de behov som finns och uppstår. Verksamheten är inte begränsad till just elektronik eller teknik, utan omfattar alla praktiskt kreativa uttryck med nyfikenhet i fokus. Tanken är att man kan ägna sig åt allt från CNC-fräsning, pyssel med elektronik, löda kretskort, hänga i en syhörna eller varför inte ägna dig åt biohacking och träslöjd. RSA (the Royal Society for the encouragement of Arts) har i ett blogginlägg kommit ut med en rapport om makerrörelsen där de listar 8 take-aways om makerspaces.

Det finns flera olika makerspaces i Sverige, på hemsidan makersofsweden.se går det att hitta till de flesta. Kartan Makerspaces in Sweden uppdateras kontinuerligt med de Makerspaces som tillkommer i Sverige. Bland dem finns Stockholm Makerspace som är en ideell förening som startats av ett blandat gäng som delar en vision om att starta ett Makerspace i Stockholm. Just nu befinner de sig på en 300 kvadratmeter stor lokal på Drottning Kristinas väg.  Det är möjligt att själv bli en del av föreningen genom att bli labbmedlem eller årsmedlem. Här finns även Luleå Makerspace som också det är en ideell förening som startades år 2013. De har en egen lokal på 80 kvadratmeter och bredvid finns även tillgång till ytterligare lokaler. Föreningen arbetar mycket med jämställdhet för att få både fler unga tjejer och även vuxna kvinnor intresserade av teknik.

Makerspaces kan startas på flera olika sätt, Högskolan i Halmstad startade sitt makerspace genom en ansökan till Vinnova som kan ge finansiering till projekt som det här. På Vinnovas hemsida finns mer information om hur man kan göra en sådan ansökan. På Högskolan i Halmstads hemsida finns mer information kring syftet och bakgrunden till projektet.

Nedan följer en spellista som förklarar vad ett makerspace är.

och ytterligare en som beskriver makerspace i skolan.

Fanny Lindh has written 447 articles

One thought on “Makerspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>